OVER NOVECANTO

 

Novecanto is een Gents onafhankelijk gemengd koor. Het brengt hedendaags klassieke muziek. Met een  dertigtal liefhebbers streeft het naar een vakkundige afwerking. Taha Posman dirigeert het koor. Pianobegeleiding wordt verzorgd door Katrijn Friant.

 


Jaarlijks brengt Novecanto een nieuw concert. Daarnaast doet ons koor ook mee aan verschillende projecten. Steeds vertrekkend uit een centraal thema of muziekstuk, uitgaand van een bepaalde componist of van een muzikaal gegeven gaat het koor op zoek naar aanverwante muziek. Hierbij proberen we steevast nieuwe of onbekende werken te ontdekken.

 


De concerten van Novecanto zitten vol afwisseling. Er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen instrumentale en vocale gedeelten, die elkaar goed aanvullen. De aandacht gaat niet alleen uit naar het muzikale element – ook het visuele aspect van een optreden is van belang. Theatrale en speciale effecten kunnen bijgevolg deel uitmaken van het gebeuren. Hierbij gaat het koor het experiment niet uit de weg.


 

DIRIGENT

 Taha Posman  2021 - heden

Taha Posman Pianist & Dirigent Novecanto koor

Wie is Taha?



Taha Posman is geboren in Gent, in het muzikale tumult van de Rode Pomp, als tweelingbroer van Yassine Posman.



Zijn eerste lessen piano kreeg Taha van Timur Sergeyenia. Daarna kwam hij in de klas van Elisa Medinilla in de muziekschool De Poel terecht. Daar studeerde hij op zijn zeventiende af met als eindexamen een uitvoering van het Tweede Pianoconcerto van Dmitri Shostakovitch, met het symfonisch orkest Sonores, o.l.v. Joeri van Hove.



Taha  heeft ook proeflessen en masterclasses gevolgd bij Alessandro Cervino,  Jan Michiels, André De Groote, Tamara Atschba, Valentina Igoshina en compositielessen bij Daan Janssens en Lucien Posman.



Taha volgt momenteel de masterklas klassieke piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Boyan Vodenitcharov en Hans Ryckelynck.



Als begeleider werkt Taha regelmatig samen met de koren Amaranthe en Saevus, onder leiding van Johannes Dewilde. Met Saevus begeleidde hij in april 2023 een koordirectiemasterclass met Yuval Weinberg.



Sedert 2022 is Taha pianist van Trio Malatya, met klarinettist Yassine Posman en cellist Jacob Van Durme. Het trio werd finalist van de Big  Little Music Competition (Bijloke Gent) en won de eerste prijs en de publieksprijs van de Supernovawedstrijd van Klara.



Eind november 2023 creëerde hij met zijn triogenoten het uitdagende Allegro Sostenuto van Helmut Lachenmann.



Taha dirigeert sedert 2021 het Gentse koor Novecanto, waar hij het hedendaagse en 20ste eeuws repertoire verkent. In juni 2023 studeerde hij af voor koordirectie bij Johannes Dewilde

PIANIST 

Katrijn Friant

Katrijn Friant behaalde de diploma's piano en kamermuziek aan het Gentse conservatorium.


In Genève studeerde ze liedbegeleiding bij Dalton Baldwin en Gérard Souzay.

Zij was finaliste van de Gunther-wedstrijd en de Stephan De Jonge-wedstrijd, en laureaat van de Radio 3-prijs voor hedendaagse kamermuziek.

Ze gaf pianoconcerten in Europa, Rusland en Zuid-Amerika, maar haar grote liefde gaat uit naar vocale muziek. Al in haar studententijd ging ze aan de slag als koordirigent.


Ze werkt als repetitor met zangers en begeleidde onder anderen Rolande Vander Paal, Françoise Vanhecke, Erika Pauwels, Jacqueline Van Quaillie...

Zij werkte als freelancer voor het NTG, Arca, de VRT, de Vlaamse Opera, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Kameropera Transparant, de Operastudio...


Zij is als docent vakdidactiek verbonden aan het Gentse conservatorium (HoGent) en geeft pianoles aan de stedelijke academie te Deinze.



* Katrijn Friant dirigeerde 20 jaar, van 1991 tot 13 november 2011, het eigenzinnige koor Novecanto. 

 HISTORIEK dirigenten

2015 - 2020 dirigent Dominque Maes 


Dominique Maes kreeg zijn eerste muzikale opleiding als hoornist aan de Academie en in Harmonieorkest Vooruit te Harelbeke.

 

Na de Kunsthumaniora studeerde hij muziektheorie, pedagogie en koordirectie aan het Koninklijk Muziekconservatorium Gent. Hij werd leraar Algemene Muzikale Vorming te Harelbeke en Kortrijk.

 

Van 1988 tot 2005 dirigeerde hij het koor Ter Duinen Kantorij te Oostende en sinds 1998 het Koninklijk Mariakoor te Heestert.

 

Als koorzanger zong hij in Capella Brugensis, het koor dat verbonden was aan het Collegium Instumentale Brugensis en dat onder leiding stond van Patrick Peire.

 

Terug aan het Conservatorium te Gent ging hij Zang studeren bij Erika Pauwels en werd in deze optie Meester in de muziek in 2008.

 

Sindsdien trad hij op als solist, o.a. in samenwerking met Herman Streulens, bij het Kortrijks Lyrisch Toneel en was jarenlang vaste waarde bij Erika Pauwels’ vocale solistenensemble Arte Vocale.

 

Na zijn zangstudie kreeg hij de kans een zangklas uit te bouwen aan de Academie te Harelbeke en later ook een zang- en koorklas aan de Kunstacademie te Zwevegem. In deze klassen werd de basis gelegd voor het jaarlijks terugkerende project Amuse-gueules, waarin muziek, woord en dans samen in een spektakel op de scène gezet worden.

 

De link met Novecanto was er reeds tussen 1997 en 2002 toen Dominique Maes er als tenor zong.


2012 - 2015 dirigeerde Tom Deneckere 

Pianist en dirigent  werd geboren in Aalst in 1973. Hij behaalde een licentie wiskunde aan de Universiteit Gent en een meesterdiploma in de muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij piano studeerde bij Jan Michiels en orkestdirectie bij Lucas Vis. Aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag volgde hij verder orkestdirectie bij Jac van Steen, Kenneth Montgomery en Herman Engels.


Op zijn 23ste werd hij dirigent van het Oost-Vlaams Kamerorkest. In 2001 was hij assistent-dirigent van Patrick Davin bij de creatie van de hedendaagse opera The Woman Who Walked Into Doors van Kris Defoort. In 2003 dirigeerde hij de premiere van KET, een opera over Brussel van Koen Dejonghe, met uitvoeringen in BelgiÎ en Nederland. Tom dirigeerde ook nieuw werk van Maarten Van Ingelgem, Kristiaan Van Ingelgem en Marcel De Jonghe.


In 2002 richtte hij  op, een professioneel ensemble van jonge musici. Hun doel is om bruggen te slaan tussen de veelheid aan stijlen en genres. Arc-en-ciel trad op voor het Festival van Vlaanderen en maakte de eerste opname van het Requiem van Mariano Rodriguez de Ledesma. Arc-en-ciel wordt bijzonder gewaardeerd als begeleidingsorkest voor het grote koorrepertoire. Ze werkten samen met de Schola Cantorum Cantate Domino voor uitvoeringen van Paulus (Mendelssohn), Mass (Stravinsky) en Saint Nicolas (Britten) en met het Goeyvaerts Consort voor de Cantigas van Maurice Ohana op het festival Musica Sacra Maastricht.


Tom is actief als pianist in verschillende kamermuziekgroepen, zoals het kwartet CamerArte en zijn vaste duoís met Maarten Van Ingelgem, Kris Janssens, Peter Devos en Johan Moeyersoons. Hij speelt regelmatig Liedrecitals met de Duitse zangeres Dorothea Jakob en met stadsgenote Tineke Van Ingelgem. Hij speelde ook pianopartijen in enkele grote koor- en orkestwerken, o.a. van Mozart (Concertoís in d en in C), Beethoven (Chorphantasie), Britten (Saint Nicolas), Honegger (Le Roi David) en Haydn (Die Schˆpfung).


Zijn ideeÎn over de maatschappelijke functie van kunst, de rol van de musicus en de relatie tussen partituur, musicus en publiek vat Tom samen in de slagzin fair music. Het is ook de slogan van dat een brede waaier van muziekbelevenissen aanbiedt.